Проблемні аспекти здійснення туристичної діяльності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Досліджено сучасний стан вітчизняної туристичної галузі. Проаналізовано основні проблеми, що стримують розвиток туристичної індустрії та потребують подальшого розв’язання. Розглянуто діючі нормативно-правові акти, які врегульовують питання у сфері туризму й акцентовано увагу на відсутності взаємозв’язку між нормативною врегульованістю галузі та часткою доходів від надання туристичних послуг у ВВП країни. Визначено, що подальша реорганізація й розвиток туризму в нашій державі не є можливим без активної підтримки і прямого втручання держави. Запропоновано заходи, реалізація яких допоможе гармонізувати національні стандарти у сфері туризму та курортів з міжнародними стандартами й сприятиме підвищенню якості національного туристичного продукту. Доведено, що розвиток туристичної галузі безпосередньо залежить від посилення державного регулювання туристської діяльності не лише на загальнонаціональному рівні, а й на регіональному, тим паче, що система управління сферою туризму на регіональному та місцевому рівнях в умовах децентралізації влади в Україні далека від досконалості. Акцентовано увагу на необхідності імплементації законодавства ЄС у сфері туризму й курортів, що сприяє вдосконаленню законодавства про туризм. Розроблено рекомендації щодо впровадження механізмів розвитку туризму країни.
Keywords: туризм; туристична галузь; туристична послуга; туристична політика; правове регулювання туристичної діяльності