Систематизація та формалізація даних пасивного моніторингу відповідно до компонентно-функціонального стану систем теплопостачання (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Оцінено стан систем водяного та гарячого теплопостачання теплоенергетичних об’єктів для інноваційного та конструктивного використання теплової енергії при ефективному застосуванні на усіх ділянках цих систем: генерації, нагріву води або утворення пари, транспортування до споживача, а також при використанні її споживачами багатьох галузей, у тому числі житлово-комунального комплексу та будівельної галузі. Створена науково-методологічну концепцію здійснення пасивного моніторингу для оцінювання стану систем теплопостачання за умов вихідної дії на матеріальні потоки в них електромагнітних полів. З’ясовано, що в результаті пасивного моніторингу систематизація й формалізація його даних повинна здійснюватися з урахуванням трьох аспектів: інженерно-технологічних, інженерно-мікробіологічних та організаційно-управлінських рішень. Показано, що система пасивного моніторингу є обов’язковою підпорядкованою складовою екоменеджменту у промисловій сфері – теплоенергетичних об’єктів систем водяного й парового теплопостачання інноваційного напряму. Проведено критичний смисловий аналіз поглядів українських та зарубіжних вчених у сфері економіко-екологічних та нормативно-правових аспектів природокористування, формування біосфери за умов трансформації її окремих складових, методів управління природокористуванням та екологічної політики. За цих умов пріоритетне значення має формування ефективного економічного механізму природокористування із центрального питання інтегрального управління: чи слід вважати ефективною формалізацію параметрів, котрі дозволяють з’ясувати компроміс між економічним розвитком та екологічною безпекою. Саме економіко-екологічний аналіз складових технологічних процесів дозволяє встановити лімітуючі фактори розвитку в системі «дія – стан – вдосконалення» й визначити окремі закономірності (тенденції) з метою їх подолання. Запропоновані важелі поліпшують інтегральне управління в процесі модернізації технології безреагентної підготовки води (використання електромагнітних полів) на працюючих теплоенергетичних об’єктах та унеможливлюють процеси забруднення навколишнього природного середовища, забезпечуючи при цьому економію енергетичних витрат за умов планування нових об’єктів. Зазначене дозволяє підтвердити доцільність впровадження у промисловість розробленої системи систематизації та формалізації даних пасивного моніторингу.
Keywords: сталий розвиток; теплопостачання; пасивний моніторинг; природоохоронна діяльність