Аналіз поширення загроз фінансовій безпеці України в умовах пандемії (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Висвітлено теоретичні засади фінансової безпеки та її місце в загальній системі національної економіки. Обґрунтовано, що з позицій захисного підходу ключовою категорією фінансової безпеки є загроза, джерелом якої є невизначеність, що обумовлена властивостями суспільних явищ і процесів, зокрема, раптовістю їх настання. Розкрито економічну сутність загроз і схарактеризовано їх вплив на фінансову безпеку бізнесу. Досліджено основні деструктивні чинники впливу тінізації економіки та корупції на фінансову безпеку й виокремлено причини їх поширення в Україні. Проаналізовано тенденції рівня фінансової безпеки в контексті порівняння його з нормативними значеннями. Доведено, що в сучасних умовах глобальним викликом фінансовій безпеці бізнесу та держави в цілому є пандемія COVID-19, яка є каталізатором реальних та потенційних загроз з максимальним рівнем впливу на фінансовий стан та фінансові результати діяльності суб’єктів бізнесу. Розглянуто корупцію та тіньову економіку за різними методичними підходами, а також на основі кореляційно-регресійного аналізу. Визначено взаємозв’язок впливу корупції й тіньової економіки на рівень фінансової безпеки України. Виявлено високу ступінь оберненого лінійного взаємозв’язку між рівнями фінансової безпеки України та тіньової економіки й корупції. Проаналізовано та надано оцінку впливу загроз на фінансову безпеку бізнесу в Україні в умовах пандемії. Доведено, що розвиток бізнесу та забезпечення його цільових параметрів фінансової безпеки в умовах кризи дозволить мінімізувати негативний вплив сучасних загроз, пов’язаних із карантинними обмеженнями. Визначено пріоритетні напрями мінімізації загроз фінансовій безпеці бізнесу в умовах епідемічної небезпеки. Доведено, що адаптивне управління в умовах реальних загроз не тільки забезпечить мінімізацію фінансових ризиків для бізнесу, але і створить фундамент для подальшого розвитку бізнесу в посткризовий період, коли вплив загрози буде зменшений.
Keywords: фінансова безпека; корупція; тіньова економіка; безпека бізнесу; виклик; загроза; пандемія