Методичні основи формування організаційно-економічної концепції енергозбереження (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Головним принципом економіки України є побудова енергоефективного суспільства, впровадження енергозберігаючих програм і проектів. Досліджено основні підходи вітчизняних та зарубіжних учених щодо трактування організаційно-економічного механізму енергозбереження як поєднання й упровадження цілей, імпульсів та управлінських дій, спрямованих на зниження витрат на енергоресурси. Визначено основні завдання концепції, метою яких є зменшення енергетичної залежності на основі науково обґрунтованих методів та інструментів. Сформовано принципи економічності, відповідальності, цілісності, комплексності, що покладено в основу розробленої методики. Узагальнено критерії оцінювання ефективності організаційно-економічної концепції енергозбереження, що ґрунтуються на збільшенні його потенціалу в процесі використання альтернативної енергетики й посиленні мотивації щодо зниження енергоємності виробництва. Побудовано методику формування концепції енергозбереження та розкрито сутність кожного етапу. Визначено джерела фінансування впровадження енергозберігаючих проектів. Розкрито мотиваційні заходи й методи стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів. Зазначено отримані ефекти від реалізації концепції енергозбереження.
Keywords: енергозбереження; механізм; принципи; критерії; мотивація; стимули