Організаційно-економічні основи розвитку промислового туризму в Дніпропетровській області (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних і зарубіжних учених, пов'язані з переосмисленням індустріальної спадщини, перспектив розвитку промислового туризму, вивченням індустріального туризму як важливого напряму туристичної діяльності в промислових регіонах; законодавчі та нормативні акти України в цій сфері, матеріали спеціалізованих наукових конференцій і симпозіумів. Установлено, що промисловий туризм є перспективним та ефективним у територіальному аспекті, у зв'язку із цим такий вид туризму пропонується розглядати як пріоритетний напрям регіональної політики як у галузі туризму, так і розвитку промислових підприємств. Розглянуто особливості формування системи організаційно-економічних та інституційних умов і факторів розвитку промислового туризму в Дніпропетровській області. Вивчено регіональні концепції, цільові програми, проєкти з питань формування та розвитку промислового туризму в Дніпропетровській області. Обґрунтовано і розроблено практичні рекомендації щодо забезпечення державного управління, стимулювання й підтримки розвитку промислового туризму в регіоні з урахуванням його взаємодії з іншими підсистемами сфери туризму. Сформульовано практичні рекомендації щодо формування ефективної організаційної та інституційної системи розвитку промислового туризму, що включають у себе прийняття комплексної регіональної програми розвитку промислового туризму, створення системи інтегрованого управління розвитком промислового туризму на регіональному та муніципальному рівнях. Отримані результати дослідження є основою для організаційно-економічного розвитку промислового туризму, здатного підвищити конкурентоспроможність як туріндустрії регіону, так і підприємств, що пропонують промислові тури.
Keywords: промисловий туризм; туристичне підприємство; туристичні послуги; регіональні програми підтримки; туристична інфраструктура; індустріальна спадщина; інноваційні виробничі технології