Вплив державного боргу на фінансове становище держави (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Для України завжди хронічною була і залишається проблема зовнішнього державного боргу. В умовах корона-кризи вона набула нових, більш складних обрисів. Велика кількість країн, у тому числі й Україна, опинилася у ситуації дефіциту фінансових ресурсів, на відновлення економіки необхідний не один рік. Для стабілізації ситуації залучення кредитів з боку іноземних організацій, кредиторів, країн, де існує надлишковий капітал, стало єдиною можливою альтернативою. Здійснено аналіз сучасного стану зовнішнього державного боргу України, виявлено його стрімке зростання. Аналіз структури державного боргу показав, що найбільша частка зовнішнього боргу припадає на заборгованість за випущеними цінними паперами на зовнішньому ринку – 46%. Встановлено, що головними кредиторами України виступають фінансові міжнародні організації, а також зобов’язання за випущеними цінними паперами. Так, значні розміри зовнішнього боргу створюють загрози фінансовій безпеці країни. Особливо небезпечним для нашої країни є те, що 63,36% зобов’язань номіновані в іноземній валюті. Усе це здійснює неабиякий тиск на державний бюджет України через необхідні відрахування на виконання зобов’язань. Прогноз динаміки розрахунків за борговими зобов’язаннями на 2021 рік показав, що якщо надалі стан національної економіки буде погіршуватися, ВВП знижуватиметься, а кредитори не підуть на поступки та не дозволять пролонгувати короткострокові зобов’язання, країні необхідно буде залучати додаткові іноземні кредити для погашення термінових зобов’язань. Така ситуація лише нарощуватиме тягар для майбутніх поколінь і державного бюджету наступних років. Сьогодні існує висока невизначеність стану національної економіки України та можливість ефективного управління зовнішнім боргом.
Keywords: державний борг; безпека; фінансова безпека; заборгованість; держава