Інтегральне оцінювання об’єктів маркетингу сфери послуг (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
За останні кілька десятиліть у найбільш економічно розвинутих країнах спостерігається інтенсивне зростання сфери послуг. У цих країнах наразі сфера послуг складає більшу частину економіки. Галузі послуг на розвинутих ринках численні, починаючи від фінансових послуг, страхування, охорони здоров’я, гостинності, туризму, інформаційних послуг, роздрібної торгівлі, комунальних послуг, медіа тощо. У наш час конкуренція у будь-якому бізнесі різко загострилася. Це стосується тим більше сфери послуг. Щоб перемогти у конкурентній боротьбі сервісній компанії потрібно мати більші можливості (обсяг діяльності) Обсяг діяльності – це ступінь можливості системи надати послуги, на яких вона спеціалізується. Обсяг діяльності виробничого підприємства визначається максимальним рівнем продуктивності. Виникає необхідність комплексної оцінки конкуруючих компаній сфери послуг за різними характеристиками. Мета статті: запропонувати методику інтегральної оцінки об’єктів маркетингу послуг за комплексом складових, які характеризують обсяг діяльності. У статті використано методику інтегральної оцінки об’єктів маркетингу послуг для визначення конкурентоспроможності компанії  «Нова пошта». Використана методика інтегральної оцінки дає можливість оцінити конкурентоспроможність компаній, якість обслуговування клієнтів та інші об’єкти маркетингу сфери послуг за комплексом показників. За результатами експертного опитування характеристиками, за якими оцінювалася    конкурентоспроможність компанії  «Нова пошта» обрано: дохід за місяць в тисячах гривень, кількісно-якісний склад персоналу в балах, рівень матеріально-технічного забезпечення в процентах, імідж в балах, якість надання послуг в балах, рентабельність послуг в процентах, кількість клієнтів за місяць, чоловік, рівень цін (доступність цін) в балах. При цьому методика враховує як об’єктивну, так і суб’єктивну  значимість показників з точки зору експертів або опитаних респондентів. Додаткова перевага даної методики полягає в тому, що показники можуть мати різні одиниці виміру, а краще значення може бути і максимальним і мінімальним.
Keywords: інтегральна оцінка; конкурентоспроможність; маркетинг сфери послуг