«Зелене» будівництво як перспективний напрям розвитку малого підприємництва в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Стаття присвячена актуальному питанню впровадження технології «зеленого» будівництва, що може стати одним із шляхів розвитку малого підприємництва в Україні. Зазначено, що мале підприємництво є важливим сектором національної економіки. Особливої уваги заслуговує діяльність малих підприємств у сфері будівництва. Екологічне будівництво виступає сучасним напрямком в сфері житлового будівництва. Авторами наведено основні принципи, на основі яких здійснюється екологічне будівництво. Проаналізовано досвід деяких будівельних компаній в Україні. У статті наголошено, що розвиток «зеленого» будівництва безпосередньо залежить від технологічного рівня країни та від усвідомлення суспільством важливості екологічних питань. Враховуючи, що рівень усвідомлення із часом зростає, то попит на екологічно чисту продукцію та послуги також зростає разом із можливостями для розвитку підприємництва. Це підтверджує досвід країн, які вже досягли найбільшого успіху у розвитку «зеленого» будівництва. Україна має сприятливі перспективи для розвитку екологічного будівництва. Автори зазначають, що поки що напрям «зеленого» будівництва в Україні знаходиться на початковій стадії розвитку. Реалізованих проектів не так багато, та й кількість компаній, що активно використовують підходи «зеленого» будівництва, також незначна. Тому одним з нових напрямків розвитку суб’єкта малого підприємництва ТОВ «БК «ЖИТЛО-БУД» доцільно обрати «зелене» будівництво. Товариству запропоновано до реалізації бізнес-план, сутність якого є зведення малоповерхових будинків з дерева. Проведено порівняльний аналіз характеристик деревини з іншими найбільш розповсюдженими будівельними матеріалами. Рекомендовано ТОВ «БК «ЖИТЛО-БУД» розглянути екологічне будівництво як додатковий вид діяльності через невисокий попит на екологічну продукцію в Україні.
Keywords: підприємництво; мале підприємство; «зелене» будівництво; екологічне будівництво; розвиток