Особливості впровадження HR-менеджменту в діяльність банківської установи (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Доведено, що в українських банках ефективність HR-менеджменту залишається вкрай невисокою порівняно з більшістю розвинених країн заходу. Виявлено, що середня продуктивність праці співробітника в Україні становить лише третину від аналогічного показника в США, і в рази нижча, ніж продуктивність праці в країнах Північної Європи та Японії. Авторами проаналізовано діяльність АТ КБ «ПриватБанк» та виявлено особливості впровадження HR-менеджменту. Дослідження показало, що АТ КБ «ПриватБанк» незважаючи на економічну кризу, пандемію коронавірусу, ведення військових дій на східній території України займає лідируючі позиції на ринку в нашій країні. У ході аналізу виявлено, що ПриватБанк активно приймає на роботу студентів, молодь, у яких мінімальний досвід роботи або взагалі відсутній, але пропрацювавши недовгий час молодь змінює місце роботи. Фахівці переходять до конкурентів через вищу оплату праці і кращу мотивацію співробітників. Виявлено, що співробітники, які працюють в банку, залишаються не через лояльність до банку, як помилково може вважати менеджмент, а від страху втрати роботу в нових економічних умовах. Проведене анонімне анкетування дозволило визначити, як працівники ставляться до існуючих методів мотивації і їх очікування. Аналіз показав, що менеджменту АТ КБ «ПриватБанк» слід приділити увагу до впровадження нових підходів до управління своїм персоналом. Тим паче, що внаслідок глобалізації, сучасні менеджери отримали можливість об’єктивно оцінити переваги та недоліки кожного стилю управління та спробувати трансформувати їх позитивні риси задля забезпечення сталого розвитку банківської установи. Доведено, що завданням менеджера виступає розробка та реалізація стратегії компанії, здійснити підбір компетентних співробітників, надати їм власний діапазон повноважень, що відповідає їх компетенції, мотивувати до ухвалення самостійних рішень у рамках цього діапазону, а також здійснювати контроль. Запропоновано впроваджувати Гарцбурзька модель управління та визначено переваги для АТ КБ «ПриватБанк» у її застосуванні.
Keywords: менеджмент; банківська установа; HR-менеджмент; моделі управління