Аналітичне вимірювання інноваційного профілю України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті досліджено динаміку інноваційного профілю України за елементами субіндексів глобального інноваційного індексу, який є об’єктивним індикатором спроможності та успіхом країни в інноваціях. Аналіз здійснено за п’ятьма показниками субіндексу інноваційних витрат (інноваційні ресурси) та двома показниками субіндексу результати інновацій. Виявлено позитивну тенденцію формування інноваційних ресурсів та інноваційних результатів й зазначено проблеми у формуванні інноваційної моделі розвитку економіки України. Наголошено, що лідерами глобального інноваційного розвитку є країни з високим рівнем доходу на душу населення. На основі кореляційного аналізу даних 106 країн світу зроблено висновок, що на рівень доходів країни високий вплив здійснюють як рівень глобального інноваційного індексу, так і рівень субіндексу «Результати інновацій».
Keywords: інновації; інноваційний профіль; глобальний індекс інновацій; інноваційна ефективність; інноваційний розвиток