Становлення та розвиток вищої освіти: стан, виклики, перспективи (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті досліджується сучасний стан, виклики, перспективи становлення та розвитку вищої освіти. Встановлено, що інфраструктура ЗВО зазнала диференційованого рівня пошкоджень і руйнувань в результаті інтенсивних обстрілів і бомбардувань, 5 ЗВО зруйновано повністю, а 41 ЗВО – пошкоджено (приблизно 11% від усіх ЗВО в Україні). Визначено, що в процесі релокації перебувають 34 ЗВО з Луганська, Донецька і АР Крим, Маріуполя, Краматорська, Слов’янська, Херсону, Сум тощо. Зʼясовано, що грошові збитки, які нанесені освітньому сектору в результаті часткового або повного руйнування будівель становлять 3,52 млрд дол. США, а найбільше сумарних збитків завдано Харківській та Донецькій області (47,2%). Визначено, що основними викликами, з якими стикається освітня сфера України являються інфраструктурні виклики, значна обмеженість у фінансуванні системи освіти, відтік українських та іноземних студентів із ЗВО, неспроможність забезпечення академічної доброчесності у ЗВО в умовах воєнного стану, необхідність в оновленні освітніх програм до сучасних вимог. Встановлено, що основним завданням для Міністерства освіти і науки України стало розроблення та імплементація сформованих практичних рекомендацій стосовно організації освітнього процесу в умовах воєнного стану. Визначено способи організації освітнього процесу в умовах воєнного стану. Сформовано модель надання освітніх послуг ЗВО в умовах воєнного стану. Виокремлено критерії, яких необхідно дотримуватись задля збереження ефективності дистанційного навчання у ЗВО під час воєнного стану в Україні. Визначено питання, які необхідно негайно розвʼязати в найближчій перспективі в сфері освіти, а саме системні обмеження (відсутність передумов для довгострокового планування та прогнозування в сфері освіти з-за військових дій на території України; морально та технічно застаріла дослідницька інфраструктура тощо); кадрові обмеження (недостатнє кадрове забезпечення ЗВО, внаслідок воєнних дій та евакуації); фінансові обмеження (недосконалість поточних інструментів конкурсного фінансування науки та грантової підтримки наукових досліджень).
Keywords: виклики; перспективи; вища освіта; ЗВО