Роль сільського туризму в сталому розвитку місцевої громади (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Посилення екологічних норм ведення сільського господарства, екологічно орієнтована модернізація промислових підприємств, навіть традиційно найбільш брудних, модернізація транспорту дозволяють якісно покращувати екологічні параметри господарювання. Зважаючи на перехід до парадигми сталого розвитку в усіх сферах суспільного життя, зокрема і в туризмі, особливою актуальністю відзначається дослідження потенціалу для розвитку таких його форм, як сільський зелений туризм, особливо за умов необхідності підтримки сільських господарств. Розглянуто підходи до державного та нормативно-правового регулювання сільського туризму на прикладі провідних європейських країн та України. Визначені характерні особливості сільського туризму як окремої галузі туристичної діяльності. Доведено, що сільський туризм є важливим інструментом досягнення Цілей сталого розвитку, і його розвиток потребує спрощення бюрократичних процедур та гармонізації європейського та вітчизняного законодавства. Кластеризація родинних господарств як осередків сільського зеленого туризму має значний потенціал для сталого розвитку місцевих громад, що підтверджується міжнародним досвідом, зокрема в США та ЄС. На прикладі Петриківської громади Дніпровського району Дніпропетровської області розглянуто доцільність створення єдиної мережі зелених садиб, об’єднання їх екологічними велосипедними, кінними, пішохідними маршрутами, і подальша організація сільського та етнографічного туристичного кластеру для пропозиції та просування туристичних продуктів під єдиним брендом місцевої громади. Актуальність кластерного розвитку підприємств сфери туризму в Дніпровському районі, і в Петриківській громаді зокрема, зумовлена необхідністю створення, на базі таких підприємств гнучкіших структур, які здатні задовольнити зростаючу потребу у якісному дружньому до довкілля сервісі. Останніми роками одними з лідерів росту по наданих послугах і товарах району є малі і середні підприємства сфери туризму. При цьому зазначені в дослідженні підприємства зеленого туризму не лише мають значний туристичний потенціал, але і досвід співпраці і взаємодії.
Keywords: сільський туризм; рекреація; досвід ЄС; місцева громада; кластер; регулювання; сталий розвиток