Роль виробничих витрат у формуванні регіональних ринків продукції птахівництва (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті розглянуто тенденції споживання як м’яса за всіма видами, так і м’яса птиці. З’ясовано, що розвиток галузі птахівництва за останні десять років привів до зміцнення позицій регіональних ринків продукції птахівництва, нарощуванню обсягів виробництва поголів’я птиці. Виявлено позитивну динаміку змін у раціоні харчування населення як в цілому по Україні, так і в окремих регіонах. При цьому зростання споживання м’яса птиці по таким регіонам як Західний та Південний вдвічі перевищує зростання споживання м’яса за всіма видами. З’ясовано, що а ні скорочення населення в регіонах від 2 до 4,5% , ні суттєве зростання середньої ціни м’яса курятини (від 81% до 92%) не вплинуло на уповільнення темпів зростання місткості ринків. Зростання цін м'яса птиці спричинило безупинне збільшення витрат на виробництво за основними статтями. Тому однією з причин такого стрімкого зростання місткості ринку продукції птахівництва залишається те, що індекс зростання цін на інші види м’яса та продукти харчування значно перевищують рівень зростання цін на м’ясо птиці.
Keywords: продукція птахівництва; регіональні ринки; місткість ринку; м'ясо птиці; споживання; ціни; витрати