Удосконалення інструментарію стратегічного планування сталого розвитку територіальних громад (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Проаналізовано актуальні інструменти стратегічного планування в системі забезпечення сталого розвитку територіальних громад, визначене місце стратегічного планування в соціально-економічній діяльності економічних суб’єктів. Систематизовано інструменти стратегічного планування на кожному з етапів розробки стратегії. Зазначено, що стратегічне планування має подвійне значення і водночас являється окремим економічним процесом та інструментом соціально-економічної діяльності територіальних громад. Висвітлено основні принципи стратегічного планування. Наведено показники соціально-економічної діяльності територіальних громад на різних рівнях. Проведено дослідження закордонного досвіду стратегічного управління у порівнянні з чинним рівнем розвитку вітчизняних територіальних громад.
Keywords: стратегічне планування; сталий розвиток; територіальні громади; управління; інструменти; економічна діяльність