Структура капіталу підприємства: теоретичні підходи та напрямки оптимізації в сучасних умовах (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті представлено огляд теоретичних підходів до визначення категорії «капітал» й удосконалення структури капіталу підприємств. Початок повномасштабної війни в Україні у 2022 р. кардинальним чином змінив кон’юнктуру фінансового ринку, що потребує ефективного та оперативного адаптування політики управління структурою капіталу до нових умов. Оптимізація структури капіталу на основі використання ефекту фінансового левериджу в умовах війни ускладнене підвищенням вартості позикового капіталу, обмеженням доступу до фінансових ринків та суттєвим зниженням фінансових результатів українських підприємств, як це показано у статті. Окреслено актуальні напрямки оптимізації структури капіталу в сучасних умовах військового часу: зменшення частки позикового капіталу шляхом проведення переговорів із кредиторами, зменшення вартості позикового капіталу шляхом перекредитування, підвищення операційної рентабельності та підвищення ефективності управління дебіторською та кредиторською заборгованістю.
Keywords: капітал підприємства; структура капіталу підприємства; оптимізація структури капіталу; війна; фінансовий леверидж; позиковий капітал; власний капітал