Науково-методологічні засади дослідження життєздатності морського порту (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
В даній статті досліджено сутність поняття «життєздатність», основні точки зору науковців щодо вирішення економічних проблем життєздатності підприємств, розглянуто різні методологічні підходи дослідження рівня життєздатності морського порту: на основі концепції життєздатності соціально-економічних систем, яка являє собою функції оцінок її стійкості, надійності, живучості та вмотивованості; на основі дослідження стратегічної стійкості морського порту, тобто розрахунок і аналіз рівня стійкості підприємства в цілому, а також всіх підсистем діяльності порту (автором запропоновано систему показників для оцінки стійкості основних видів діяльності морського порту, складених з урахуванням специфіки діяльності підприємств морського транспорту), та на основі оцінки факторів впливу на дохідність порту за допомогою економіко-статистичного моделювання. Кожен з цих методів є науково обґрунтованим та дає можливість оцінити міру впливу виробничо-господарської діяльності на рівень життєздатності морського порту.
Keywords: життєздатність; методологія; метод; морський порт; стратегічна стійкість; економіко-статистичне моделювання