Оцінювання рівня інноваційності туристичного бізнесу України в умовах післявоєнної відбудови (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті обґрунтовано необхідність впровадження інновацій у діяльність туристичних підприємств як інструмент підвищення конкурентоспроможності на ринку туристичних послуг. Пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення Росії вкрай негативно вплинули на розвиток туристичного бізнесу в Україні і, тому, перед туристичними закладами постало завдання, як утримати свої позиції на ринку послуг. У результаті дослідження розроблено методичний підхід до оцінки інноваційності туристичного бізнесу України за допомогою інтегрального методу та SPACE-аналізу, що дозволяє оцінити потенціал у контексті основних напрямків стратегічного управління, розвиток яких забезпечує ефективність функціонування підприємства: привабливість, конкурентоспроможність, фінансова сила та стабільність. Обґрунтовано необхідність якісної достовірної оцінки рівня інноваційності при формуванні стратегії розвитку підприємства, що дозволяє прийняти рішення про реалізацію заходів щодо виконання цілей підприємства або про пошук можливостей і резервів для підвищення рівня саме фінансового потенціалу. Застосування SPACE-аналізу також дозволяє визначити стратегії розвитку підприємств та основні фактори забезпечення ефективності стратегії. Проведені дослідження показують, що для підвищення рівня інноваційності туристичного бізнесу України є стратегія конкуренції. Туристична сфера України має певні конкурентні переваги, проте основні зусилля туристичної політики мають бути спрямовані на збереження фінансового потенціалу, так як фінансовий стан галузі може бути ідентифікований як незадовільний. На підставі вище викладеного можна зробити висновки, що тривалий час суттєвою проблемою формування цілісної економічної стратегії в Україні є брак розуміння того, що відсутність інноваційної трансформації в стратегічній перспективі призводить до гальмування соціально-економічної динаміки. Наведений вище методичний підхід визначення інноваційної стратегії підприємств у сфері туризму дає можливість провести повноцінну оцінку впливу основних інноваційних чинників на рівень розвитку галузі.
Keywords: інноваційність; туристичний сектор; туристичні підприємства; SPACE аналіз; інноваційна стратегія підприємства