Особливості бюджетного процесу в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Повномасштабне вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року внесло кардинальні зміни до бюджетного процесу як на рівні державного бюджету, так і на рівні місцевих бюджетів.. Виконання місцевих бюджетів та забезпечення бюджетного процесу як на рівні адміністрування, так й на рівні функціонування інформаційно-технологічного супроводження було зумовлене воєнним станом та зазнало значних ризиків. Забезпечення виконання бюджетного процесу у 2022 році зумовлене його високим ступенем автоматизації. Зокрема, завдяки Інформаційно-програмному комплексу «Місцевий бюджет» вдалося не тільки виконати усі зобов’язання місцевих бюджетів, але й вчасно здійснити бюджетне планування та затвердити місцеві бюджети на 2023 рік. У статті розглянуто основні зміни, які відбулися в процесі виконання місцевих бюджетів в умовах воєнного стану. Визначено основні нормативні документи, які було прийнято для уникнення ризиків невиконання бюджетного процесу місцевими фінансовими органами.
Keywords: Міністерство фінансів України; місцевий бюджет; місцеві фінансові органи; воєнний стан; голова військової адміністрації