(untitled) (Modern information system and technologies, 2016)
Стаття присвячена генетичним алгоритмам та застосуванню генетичних алгоритмів для оптимізації задач розміщення технологічних об’єктів . Як відомо, оптимізаційні завдання полягають в знаходженні мінімуму, або максимуму заданої функції. З їх допомогою можна знайти екстремальне значення цільової функції, але не завжди можна бути впевненим, що отримано значення глобального екстремуму. Знаходження локального екстремуму замість глобального називається передчасною збіжністю. Крім проблеми передчасної збіжності існує інша проблема - час процесу обчислень. Найчастіше точніші оптимізаційні методи працюють дуже довго. Для вирішення поставлених проблем і проводиться пошук нових оптимізаційних алгоритмів. Запропоновані порівняно недавно - в 1975 році - Джоном Холландом генетичні алгоритми (ГА) засновані на принципах природного відбору Ч. Дарвіна. ГА відносяться до стохастичних методів. Ці алгоритми успішно застосовуються в різних областях діяльності економіка, фізика, технічні науки. Ключові слова: генетичний алгоритм, застосування генетичних алгоритмів, збіжність, популяція