АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ БОРОТЬБИ З АСФАЛЬТОСМОЛОПАРАФІНОВИМИ ВІДКЛАДЕННЯМИ ПРИ ВИДОБУТКУ НАФТИ (Oil and Gas Engineering, 2017)
Розглядаються сучасні погляди на стан проблеми асфальтосмолопарафінових відкладень (АСПВ) у нафтопромисловому устаткуванні та можливі методи її розв’язання. Даний короткий перелік існуючих методів запобігання і видалення АСПВ з нафтопромислового устаткування. Детальніше розглянуті хімічні методи, зв'язані із застосуванням різних присадок і реагентів. Також окрему увагу приділено електродепарафінізації, виконаний порівняльний аналіз резистивної та індукційної системи нагріву. Показано, що до вибору технології та технічних засобів боротьби з АСПВ потрібно підходити індивідуально, відштовхуючись від величини вибійного тиску, температури пласта, швидкості руху газорідинної суміші, стану поверхні труб, властивостей пластової продукції, її складу, складності монтажу обладнання та його вартості.