(untitled) (НАФТОГАЗОВА ІНЖЕНЕРІЯ, 2017)
Виконано аналіз техногенних факторів та запропоновано вдосконалену узагальнену класифікацію техногенних впливів на геологічне середовище. Виділені наступні класи впливів: фізичний, фізико-хімічний, хімічний, біологічний та комбінований. Клас фізичних впливів доповнено електричним та хвильовим діяннями на гірські масиви. Ключові слова: техногенний вплив, геологічне середовище, класифікація, аналіз техногенних факторів.