(untitled) (НАФТОГАЗОВА ІНЖЕНЕРІЯ, 2017)
У науковій роботі проведено аналіз технологій і технічних засобів будівництва похилих і горизон-тальних свердловин. Розглянуте питання про актуальність і ефективність застосування роторних керованих систем (РКС). Проведено порівняння показників буріння із застосуванням РКС в порівнянні з бурінням аналогічних інтервалів гвинтовим вибійним двигуном. Проведений широкий аналіз досвіду застосування роторних керованих систем на різних родовищах. Зроблений висновок про великі перспективи даної технології не дивлячись на високу вартість і незначні проблеми, що ви-никають в ускладнених гірничо-геологічних умовах буріння. Ключові слова: роторна керована система, гвинтовий вибійний двигун, кривий перехідник, горизон-тальна свердловина, клиновий відхилювач, силова роторна керована система