(untitled) (НАФТОГАЗОВА ІНЖЕНЕРІЯ, 2017)
У статті проведений аналіз особливостей розробки родовищ вуглеводневої сировини та проблеми забезпечення надійності і довговічності нафтопромислового обладнання і трубопровідних систем. Розглянуто значення корозійних процесів трубопроводів та причини підвищення їх інтенсифікації. Проаналізовано технологічний процес емалювання труб. Надано оцінку властивостям склоемалевих покриттів нафтопромислового трубопровідного обладнання як ефективного способу захисту від корозії. Сформульовано поняття емалі і здійснено аналіз завдань, що виконує покриття емаллю ме-талу. Визначено основні чинники та детально розглянуто умови отримання якісного склоемалевого покриття. Охарактеризовано марки сталі з точки зору хімічного складу, що краще піддаються ема-левому покриттю, а також визначено основні його переваги та надано номенклатуру трубопроводів і з’єднувальних частин до них. Ключові слова: вуглеводнева сировина, корозія металів, емаль, склоемалеве покриття труб.