WYBRANE SYSTEMY CIECZY WIERTNICZYCH STOSOWANYCH PODCZAS WIER-CENIA OTWORÓW I UDOSTĘPNIANIA ZŁÓŻ (НАФТОГАЗОВА ІНЖЕНЕРІЯ, 2017)
W artykule przedstawiono najważniejsze kierunki badań laboratoryjnych przeprowadzonych w Instytucie Nafty i Gazu – Państwowym Instytucie Badawczym nad opracowaniem płuczek wiertniczych oraz cieczy specjalnych stosowanych do wiercenia otworów i prac związanych z udostępnianiem złoża i przygotowywaniem odwiertów do eksploatacji.