(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто результати математичного моделювання нестаціонарних процесів у насосному агрегаті з трипоршневим буровим насосом. Проаналізовано модель, що містить рівняння руху елементів системи, які враховують несталість зведеного моменту інерції кривошипно-повзунного механізму насоса, особливості роботи оперативної фрикційної муфти, а також електромагнітні явища в асинхронному двигуні. Розв’язання одержаної системи диференціальних рівнянь виконано шляхом комп’ютерного числового інтегрування. Як об’єкт досліджень використано насосний агрегат з трипоршневим буровим насосом односторонньої дії НБТ-600, що приводиться в дію асинхронним двигуном. Наведено результати числової реалізації побудованої моделі, зокрема, визначено момент у пружній ланці насосного агрегату за різних значень тиску рідини на викиді насоса. Обґрунтовано раціональні значення часу наповнення шинно-пневматичної муфти повітрям, на основі чого зроблено висновки щодо зниження динамічних навантажень на елементи насоса під час пуску.