(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Для виконання аналізу напружено-деформованого стану циліндричних оболонок, підкріплених шпангоутами, було взято за основу циліндричні тонкостінні оболонки, вільні від закріплення, які знаходяться під впливом внутрішнього рівномірного тиску q. Циліндричні оболонки змодельовано в програмному комплексі SCAD 11.5. Порівняння проводилося на підставі оболонок, побудованих за загальною теорією оболонок і за мембранною теорією оболонок. Відповідно до загальної теорії оболонок геометричну незмінність розрахункової схеми забезпечено за рахунок накладення зв’язків за умовами симетрії, а відповідно до мембранної теорії – за допомогою накладення зв’язків на всі кутові переміщення в усіх вузлах розрахункової схеми. У результаті підкріплення шпангоутами першого і другого варіантів циліндричних оболонок було отримано розрахункові схеми з жорстко закріпленими шпангоутами.