(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Зазначено, що нормативні вимоги до гальмівних властивостей автотранспортних засобів повинні розвиватися відповідно до розвитку вимог суспільства. Доведено необхідність прогнозування вимог суспільства, що дозволить удосконалювати відповідні стандарти. Показано, що в ідеальному випадку зміна нормативних вимог має відбуватися безперервно, синхронно зміні вимог суспільства. Подано метод визначення граничних показників гальмівної динамічності, які регламентовані нормативними документами. Визначено, що при досягненні граничних показників гальмівної динамічності ресурс відомих способів гальмування можна вважати вичерпаним, і потрібний пошук та розроблення принципово нових способів гальмування і конструкцій гальмівного управління автотранспортних засобів. Отримані результати можуть бути рекомендовані фахівцям для використання при проектуванні, виробництві, сертифікації та експлуатації автотранспортних засобів. Ключові слова: гальмівна динаміка, гальмівні випробування, ентропія, уповільнення автотранспортних засобів, гальмівний шлях, абсолютна похибка вимірювання.