(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Наведено результати експериментальних досліджень армованих дерев’яних дощато-клеєних згинальних елементів прямокутного перерізу. Як армування застосовано полімерну сітку заводського виготовлення. Описано процес визначення фізико-механічних та геометричних характеристик вихідних матеріалів, а також процес виготовлення дослідних зразків із застосуванням інвентарного обладнання науково-дослідницької лабораторії. У процесі експериментальних досліджень виміряно деформації за тензометричною методикою та переміщення точок осі за фотограмметричною методикою. Представлено графіки розвитку прогинів та поздовжніх деформацій для середнього перерізу залежно від величини зовнішнього моменту. За результатами досліджень установлено, що введення армування у вигляді полімерної сітки збільшує несучу здатність та знижує деформативність дерев’яних дощато-клеєних згинальних елементів. Ключові слова: дерев’яні конструкції, клеєно-дощаті елементи, міцність, деформативність, прогини, деформації.