(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
За результатами статистичного аналізу метеорологічних даних визначено розрахункові параметри температури атмосферного повітря як силового впливу на несучі будівельні конструкції. Розроблено два варіанти методики нормування температурних впливів: через розрахункові температури повітря і температури замикання конструкцій та на основі безпосереднього встановлення перепадів температури. Виконано гармонізацію існуючого порядку визначення розрахункових значень силового впливу температури з Єврокодом та формами подання інших кліматичних навантажень у ДБН. З’ясовано, що запропонований порядок визначення розрахункових значень температурного впливу простіший від поданих у чинних нормах і гармонізований з формами подання інших атмосферних навантажень. Ключові слова: кліматичні навантаження, силовий вплив температури, нормування навантажень, територіальне районування.