(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Аналіз сучасної нормативно-технічної бази свідчить, що в Україні нині чинними є три методи визначення максимальної щільності ґрунту земляного полотна, а саме: метод стандартної щільності, метод Проктора, модифікований метод Проктора. Установлено, що відношення показника максимальної щільності, отриманого цими методами, для глин становить 1:1,02:1,06. Оскільки показники максимальної щільності ґрунту за модифікованим методом Проктора перевершують аналогічні показники за стандартним методом щільності на 6%, то можна зробити висновок про те, що застосування модифікованого методу Проктора та вимог ДБН В.2.3-4 дозволить досягти суттєвого підвищення якості ущільнення ґрунтів при будівництві земляного полотна. Ключові слова: щільність, максимальна щільність, метод стандартної щільності, метод Проктора, модифікований метод Проктора.