(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто спосіб оцінювання колієстійкості нежорстких дорожніх одягів, що полягає в аналізі розмірів і форми лунки, яка утворюється при повторному динамічному навантаженні поверхні дорожнього покриття сферичним штампом безпосередньо в польових умовах. За результатами експериментальних досліджень на дослідних ділянках виявлено залежності форми й глибини лунки від типу асфальтобетону і температури поверхні покриття. Встановлено, що колієстійкість дорожніх одягів визначається не тільки глибиною лунки після виконання серії ударів, а й здатністю дорожніх одягів відновлювати форму поверхні покриття після закінчення випробувань. Порівняно результати випробувань з фактичним станом ділянок за їх колійністю, що дає змогу зробити припущення про можливість застосування запропонованого способу для оцінювання колієстійкості дорожнього покриття та прогнозування можливості її виникнення в процесі подальшої експлуатації дороги, зокрема при пробному вкладанні асфальтобетону на стадії влаштування дорожнього одягу. Ключові слова: нежорсткий дорожній одяг, транспортне навантаження, глибина лунки, серія ударів, лазерний профілограф.