(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2019)
Стаття присвячена питанню досліджень негативного явища віброповзучості ґрунтової основи, що має місце при динамічних навантаженнях. Дослідження проводилися на заводі з виробництва металопрокату з приводу триваючих нерівномірних осідань повнопрохідного двоповерхового кабельного тунелю розташованого в підземній частині ви- робничого цеху. Як було встановлено даний кабельний тунель піддається динамічному впливу при роботі двох пілі- гримових станів, на яких виробляються безшовні гарячекатані труби великого діаметра. Серйозність питання осідан- ня кабельного тунеля для виробництва полягає в можливому ушкодженні прокладених у ньому комунікацій внаслі- док нерівномірного й нестабілізованого осідання його збірних залізобетонних конструкцій. Установлене, що із двох розташованих у зоні проходження кабельного тунелю пілігримових станів один з них, позначений у статті під №2, спричиняє суттєвіший вплив на величину амплітуди коливань у всіх його точках у яких проводилися виміри. У статті викладені результати натурних вимірів параметрів вимушених динамічних коливань підземних конструкцій кабельного тунелю промислового цеху, які були зроблені на відмітці -5,200 від рівня чистої підлоги. Серед іншого було встановлено, що максимальна амплітуда коливань кабельного каналу перебуває в точці №4 найбільш наближе- ної до пілігримового стану №2. У районі зазначеної точки також перебуває й зона з максимальним осіданням конс- трукцій тунелю. Проаналізовано вплив величини динамічних коливань на розвиток нерівномірного осідання збірних залізобетонних секцій підземного кабельного тунелю. Встановлено взаємозв’язок величини осідання збірної конс- трукції каналу в точці виміру від величини амплітуди вимушених коливань у даній точці.