(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Виконано дослідження розрахунку міцності центрально стиснутих залізобетонних елементів по нормальних перерізах на основі деформаційної моделі з екстремальним критерієм міцності, що враховує вплив спадної гілки повної діаграми стиску бетону із застосуванням оптимізаційних і чисельних методів. Досліджено вплив форми поперечного перерізу залізобетонних елементів, класу бетону, процента армування на граничну деформацію стиснутої зони бетону та міцність нормальних перерізів таких елементів. Ключові слова: бетон, арматура, міцність, несуча здатність, залізобетонна колона, гранична деформація, деформаційна модель, екстремальний критерій, нормальний переріз.