(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розвинено й удосконалено математичні моделі фільтрації та напружено- деформованого стану ґрунту з прогнозу деформацій водонасичених основ при дії гідродинамічних сил фільтраційного потоку води. Розвинено числові методи конформних відображень розв’язання задач із складними межами області фільтрації. Для цих математичних моделей отримано чисельні розв’язки відповідних крайових задач фільтрації та напружено-деформованого стану ґрунту. На основі запропонованих математичних моделей фільтрації й напружено-деформованого стану ґрунту та їх чисельних розв’язків створено програмний комплекс для розрахунку на ПЕОМ, що дозволяє прогнозувати деформації водонасичених ґрунтових основ при дії гідрологічних умов. Проведено чисельні експерименти з дослідження вертикальних і горизонтальних зміщень ґрунту основи опори мосту. Ключові слова: математична модель, ґрунтова основа, напружено- деформований стан, вертикальні й горизонтальні зміщення, фільтраційний потік.