(untitled) (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто можливість використання водної поліуретанової дисперсії як рідкого компонента при виготовленні цементних композиційних матеріалів. Досліджено вплив водної поліуретанової дисперсії на основні фізико-механічні та деформативні властивості цементної композиції й цементно-піщаного розчину на її основі. Виявлено залежність між пластичною міцністю та кінетикою набору міцності зразків цементної композиції. Показано, що наявність нанорозмірних уретанових полімерів у цементній композицій впливає на здатність матеріалу протидіяти внутрішнім руйнівним напруженням, які з’являються завдяки усадці в процесі твердіння. З’ясовано, що наявність у цементній композиції дрібного заповнювача зменшує вплив водної поліуретанової дисперсії на основні фізико-механічні характеристики цементного каменю. Ключові слова: водна поліуретанова дисперсія, цементна композиція, деформативні властивості, механічні властивості, пластична міцність.