МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ПОКРИТТЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розроблено ймовірнісну методику оцінювання тривалості часу, протягом якого температура покриття автомобільної дороги перевищує температуру розм’якшення дорожнього бітуму або перебуває нижче від температури його крихкості. Випадкові та сезонні зміни температури дорожнього покриття подано у формі послідовностей з 12-ти нормально розподілених випадкових величин, статистичні характеристики котрих визначаються через відповідні характеристики температури поверхні ґрунту з урахуванням додаткового нагрівання від дії прямої сонячної радіації. Методику проілюстровано прикладом розрахунку для району м. Полтава. З’ясовано, що залежно від якості використаного бітуму найбільша кількість небезпечно спекотних днів у червні змінюється від 0,2 до 8 днів на місяць, а найбільша кількість холодних днів у лютому складає 4 - 11 на місяць. Результати дослідження може бути використано при плануванні автомобільних перевезень і ремонтних робіт на автодорогах.