МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ДІЇ МІКРОРЕЛЬЄФУ НА НЕКЕРОВАНІ ПЕРЕМІЩЕННЯ РОБОЧОГО ОРГАНА РОЗПУШУВАЧА (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Відомо, що найбільш ефективним способом руйнування мерзлих і скельних ґрунтів з точки зору продуктивності машин і собівартості розробки ґрунту є горизонтальне пошарове розпушування навісними розпушувачами на базі потужних тракторів. Один із шляхів підвищення ефективності розпушувального агрегату – удосконалення його системи керування.У зв’язку з цим необхідно розробити математичну модель процесу дії мікрорельєфу на некеровані переміщення робочого органа розпушувального агрегату, які викликають зміну глибини розпушування.Запропонована в роботі математична модель ураховує згладжуючу здатність гусеничного рушія, а також вплив жорсткості підвіски на некеровані переміщення робочого органа розпушувача.