ЧИСЛОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ОСНОВИ БУРОІН'ЄКЦІЙНОЇ ПАЛІ ПРИ ПОВТОРНИХ СТАТИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
У статті представлено результати польових натурних досліджень впливу повторного статичного навантаження буроін'єкційної палі великого діаметру на зменшення її осідання. Повторне статичне навантаження палі зафіксувало збільшення максимального навантаження на палю на 27 % і зменшення її осідання при цьому на 12 %. Також наведено результати числового моделювання напружено-деформованого стану багатошарової ґрунтової основи при повторного статичному навантаженні буроін'єкційної палі у ПК Plaxis 3D, та співставлення з даними натурних випробувань палі. Розбіжність значень осідань складає до 15 %. Удосконалено методику числового моделювання поетапного навантаження і розвантаження буроін'єкційної палі, яка дозволяє достовірно моделювати повторні цикли «навантаження – розвантаження» палі. Лише за умови задовільної збіжності результатів з випробуваннями, параметри ґрунтової моделі можна використовувати для подальшого моделювання.