НАПРУЖЕНИЙ СТАН ҐРУНТОВОЇ ОСНОВИ ФУНДАМЕНТУ, ПІДСИЛЕНОГО ҐРУНТОГЛИНОЦЕМЕНТНИМИ ПАЛЯМИ, ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЧИСЛОВОГО МОДЕЛЮВАННЯ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
З’ясовано, що сьогодні питанню взаємодії будівель з ґрунтовою основою приділяється все більше уваги, при цьому розглядається спільна робота елементів системи «ґрунтова основа – фундамент – будівля» з урахуванням гідрогеологічних особливостей будівельних майданчиків. Наведено результати числового моделювання закріплення ґрунтової основи фундаменту з використанням бурозмішувальної технології. Розрахунки виконано за допомогою АСНД «VESNA» з використанням нелінійної моделі ґрунтового середовища. Розглянуто ґрунтові умови, складені піщаними і глинистими ґрунтами до та після підсилення фундаменту ґрунтоглиноцементними палями при можливому водонасиченні ґрунтової основи фундаменту. Показано ефективність запропонованого методу підсилення.