ОСОБЛИВОСТІ АРМУВАННЯ ФУНДАМЕНТІВ НЕМЕТАЛЕВОЮ КОМПОЗИТНОЮ АРМАТУРОЮ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто недоліки та особливості неметалевої композитної арматури, що застосовується у будівельних конструкціях. Доведено, що отримані при випробуванні у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка значення механічних характеристик склопластикової арматури значно нижчі, ніж зазначені в ДСТУ «Настанова з проектування та виготовлення бетонних конструкцій з неметалевою композитною арматурою на основі базальто- і склоровінгу». З’ясовано важливість наявності технічні умов на кожну партію композитної арматури та необхідність при виконанні робіт перевіряти відповідність характеристик міцності та деформативності арматури, за якими виконувався розрахунок конструкцій, з їх фактичними значеннями. Надано пропозиції щодо використання неметалевої композитної арматури у монолітних фундаментах.