ОСОБЛИВОСТІ КОНСТРУКТИВНОГО РІШЕННЯ ТА ПРОЕКТУВАННЯ ПОВНОРОЗМІРНОГО ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЗРАЗКА СТРУКТУРНО-ВАНТОВОГО СТАЛЕЗАЛІЗОБЕТОННОГО ПОКРИТТЯ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто новий вид просторового покриття, необхідність у розробленні якого спричинена сучасними тенденціями зростання потреб будівництва і розвитку будівельних конструкцій, будова яких забезпечує економічний ефект за рахунок раціонального використання матеріалів. Ідеться про експериментальний зразок структурно-вантового сталезалізобетонного покриття прольотом 8,6 м, яке включає в себе просторову решітку, верхній і нижній пояси та складається із семи окремих елементів, що мають розміри в плані 1,25 × 1,25 м і висоту 0,57 м, до того ж як верхній пояс використовується залізобетонна плита товщиною 6 см, нижній пояс – сталевий канат діаметром 16 мм. Встановлено, що застосування залізобетонної плити як стиснутого елемента верхнього пояса дає змогу зменшити загальні витрати сталі та відмовитися від трудомістких покрівельних робіт, оскільки суцільна плита виконує, крім несучої, ще й огороджувальну функцію.