ОЦІНЮВАННЯ СТІЙКОСТІ ЗСУВОНЕБЕЗПЕЧНИХ СХИЛІВ ПРИ ЗМІНІ ВЛАСТИВОСТЕЙ ҐРУНТІВ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто питання моделювання стійкості схилів методом скінченних елементів та порівняння його результатів з результатами стандартних аналітичних методів. Указано на необхідність правильного застосування характеристик міцності для різних шарів ґрунтів на схилі. Установлено, що характеристики міцності, визначені за методикою «плашка по плашці», необхідно задавати тим ґрунтам, які втратили свою структурну міцність. Розрахунками показано, що коефіцієнти стійкості, визначені аналітичною методикою, відрізняються від відповідних значень, обчислених методом скінченних елементів, на 15%. З’ясовано, що для схилів зі складним нашаруванням ґрунтів важливо чітко визначати межі ґрунтів з порушеною структурою, а також характеристики міцності відповідно до стану ґрунтів та поточного напружено-деформованого стану.