МОДЕЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ПРОЦЕСУ СТРІЧКОВО-ЛОПАТЕВОГО РОЗЧИНОЗМІШУВАЧА (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Висвітлено результати дослідження робочих процесів приготування будівельнихрозчинів різної рухомості у стрічково-лопатевому розчинозмішувачі. Шляхомтривимірного моделювання побудовано поля швидкостей, які визначають характерніскладові процесу перемішування: макро- і мікрозмішування. Установлено особливостіпроцесу мікрозмішування, які полягають у русі розчину по стрічці та на контурідодаткових лопаток. На основі тривимірного моделювання показано розподіл частокрозчину та їх траєкторії руху в корпусі змішувача зі стрічково-лопатевим робочиморганом з урахуванням параметрів і режимів його роботи. Обґрунтовано використанняяк робочого органа змішувача стрічково-лопатевого вала, оскільки застосуваннядодаткових лопаток перешкоджає утворенню «мертвих» зон у корпусі змішувача йсуттєво підвищує інтенсивність перемішування. Визначено раціональні параметричастоти обертання робочого органа, при яких досягається найвища ефективність йогороботи з точки зору мікро- і макрозмішування.