ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ПУСКУ НАСОСНОГО АГРЕГАТУ З ТРИПОРШНЕВИМ НАСОСОМ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто результати математичного моделювання нестаціонарних процесів унасосному агрегаті з трипоршневим буровим насосом. Проаналізовано модель, щомістить рівняння руху елементів системи, які враховують несталість зведеногомоменту інерції кривошипно-повзунного механізму насоса, особливості роботиоперативної фрикційної муфти, а також електромагнітні явища в асинхронномудвигуні. Розв’язання одержаної системи диференціальних рівнянь виконано шляхомкомп’ютерного числового інтегрування. Як об’єкт досліджень використано насоснийагрегат з трипоршневим буровим насосом односторонньої дії НБТ-600, що приводитьсяв дію асинхронним двигуном. Наведено результати числової реалізації побудованоїмоделі, зокрема, визначено момент у пружній ланці насосного агрегату за різних значеньтиску рідини на викиді насоса. Обґрунтовано раціональні значення часу наповненняшинно-пневматичної муфти повітрям, на основі чого зроблено висновки щодо зниженнядинамічних навантажень на елементи насоса під час пуску.