АНАЛІЗ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ЦИЛІНДРИЧНОЇ ОБОЛОНКИ, ПІДКРІПЛЕНОЇ ШПАНГОУТАМИ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Для виконання аналізу напружено-деформованого стану циліндричних оболонок,підкріплених шпангоутами, було взято за основу циліндричні тонкостінні оболонки,вільні від закріплення, які знаходяться під впливом внутрішнього рівномірного тиску q.Циліндричні оболонки змодельовано в програмному комплексі SCAD 11.5. Порівнянняпроводилося на підставі оболонок, побудованих за загальною теорією оболонок і замембранною теорією оболонок. Відповідно до загальної теорії оболонок геометричнунезмінність розрахункової схеми забезпечено за рахунок накладення зв’язків за умовамисиметрії, а відповідно до мембранної теорії – за допомогою накладення зв’язків на всікутові переміщення в усіх вузлах розрахункової схеми. У результаті підкріпленняшпангоутами першого і другого варіантів циліндричних оболонок було отриманорозрахункові схеми з жорстко закріпленими шпангоутами.