ВИЗНАЧЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИЧНИХ ЗНАЧЕНЬ ВІТРОВОГО ТИСКУ В ЛИПНІ І СІЧНІ ДЛЯ ДЕВ’ЯТИ ВЕРШИН КАРПАТ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
У попередніх нормативних документах параметри вітру на вершинах Карпат забсолютними відмітками вище 1330 м (метеостанція Плай) не досліджено.На базі спостережень за кліматичними параметрами у 1955 – 2005 роках надев’яти метеостанціях із застосуванням чотирьох напрямків між початковимиметеостанціями: Берегово – 113 м, Ужгород – 114,6 м, Хуст – 166 м, В. Березний – 209 м і кінцевою станцією Говерла – 2061 м за формулами висотних коефіцієнтів обчислено значення літніх і зимових характеристичних вітрових тисків для дев’яти вершин Карпат. Запропоновано детальне вітрове районування гірського регіону Закарпатської області. Ключові слова: висотні коефіцієнти, напрямки, середні вітрові тиски, середні швидкості вітру.