МОДЕЛЮВАННЯ НЕСТАЦІОНАРНОГО ТЕМПЕРАТУРНОГО ПОЛЯ З УРАХУВАННЯМ НАЯВНОСТІ ВОЛОГИ В БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛАХ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Отримано чисельне рівняння теплопровідності для симетричного нагріву тілдовільної геометрії при складних початкових і граничних умовах із залежними відтемператури теплофізичними властивостями. Виконано розрахунок прогрівудосліджуваного матеріалу з урахуванням коефіцієнтів теплопровідності й вологості.Наведено нестаціонарне рівняння теплопровідності за допомогою скінченних різниць.З’ясовано, що уявлення дає можливість розглянути кінетику температурних профілівусередині зразка з фіксованими температурними умовами на границі. Отримано виразхарактерного часу для прогріву зразка до фіксованої температури. Показано, щохарактерний час з достатнім ступенем точності збігається з його експериментальнимзначенням. Розроблено програмний комплекс, що дозволяє проводити варіюванняосновних теплофізичних параметрів досліджуваного матеріалу.Ключові слова: математичне моделювання, температурні поля, вологість,нестаціонарна теплопровідність, час прогріву, будівельні матеріали.