ПОРІВНЯННЯ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ КОНТРОЛЮ УЩІЛЬНЕННЯ ҐРУНТІВ ПРИ БУДІВНИЦТВІ ЗЕМЛЯНОГО ПОЛОТНА (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Аналіз сучасної нормативно-технічної бази свідчить, що в Україні нині чинними єтри методи визначення максимальної щільності ґрунту земляного полотна, а саме:метод стандартної щільності, метод Проктора, модифікований метод Проктора.Установлено, що відношення показника максимальної щільності, отриманого цимиметодами, для глин становить 1:1,02:1,06. Оскільки показники максимальної щільностіґрунту за модифікованим методом Проктора перевершують аналогічні показники застандартним методом щільності на 6%, то можна зробити висновок про те, щозастосування модифікованого методу Проктора та вимог ДБН В.2.3-4 дозволитьдосягти суттєвого підвищення якості ущільнення ґрунтів при будівництві земляногополотна.Ключові слова: щільність, максимальна щільність, метод стандартної щільності,метод Проктора, модифікований метод Проктора.