СУЧАСНІ НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ПРИГОТУВАННЯ ТА ОЧИЩЕННЯ БУРОВИХ РОЗЧИНІВ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Виконано огляд сучасних конструкцій устаткування для приготування й очищеннябурового розчину, що сприятиме вибору найбільш прийнятного варіантакомплектуючого обладнання при оснащенні нових та існуючих циркуляційних систембурових установок. Описано сучасний стан та можливі напрями вдосконаленняциркуляційних систем. Визначено перспективні напрями: блочне виконання циркуляційноїсистеми, вибір і оптимізація конструкції змішувача. Розглянуто такі базисні варіантизмішувачів: 1) гідравлічні змішувачі (запропоновано застосування багатоствольногосопла, що збільшує число Рейнольдса (Re) в робочій зоні);2) високоефективні лопатеві мішалки типу «Тurbotron» (запропоновано їх моделюванняза допомогою програмного комплексу SolidWorks Flow Simulation і варіант модернізації);3) статичні змішувачі (встановлено, що число Re в зоні l = 10 d знаходиться в межах105–107).Ключові слова: циркуляційна система, буровий розчин, регенерація, гідравлічнийзмішувач, лопатеві мішалки типу «Тurbotron», статичний змішувач.