ПРОГРЕСИВНИЙ РОЗВИТОК ВІБРАЦІЙНИХ УСТАНОВОК З ПРОСТОРОВИМИ КОЛИВАННЯМИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Наведено аналіз технологічних можливостей віброплощадок із одиночним дебалансним віброзбуджувачем коливань розроблених КБ «Вібротехніка» ПолтНТУ. Відзначено, що дані віброплощадки не дозволяють формувати залізобетонні вироби складної конфігурації та вироби із жорстких бетонних сумішей. Викладено основні принципи конструювання сучасних вібраційних установок із просторовими коливаннями. Наведено короткий опис та аналіз розроблених у ПолтНТУ вібраційних установок рамного типу з просторовими коливаннями для формування залізобетонних лотків,багатопустотних панелей перекриттів, огорож, ліфтових кабін, залізобетонних кілець тощо. Запропоновані віброустановки в сукупності забезпечують випуск усієї сформованої номенклатури збірних залізобетонних виробів − від дрібних до великогабаритних, від плоских до об’ємних у будь-яких виробничих умовах заводів ЗБВ. Ключові слова: бетонна суміш, вібраційна установка, віброзбуджувач, просторові коливання, залізобетонні вироби.